dilluns, 21 de desembre del 2009
La influencia del cànnabis en el procés educatiu del adolescents:
El Parlament Francès no accepta la llei per a tallar Internet:
El projecte d’aquesta nova llei no va tenir èxit a causa de l’absència de molts diputats, inclús del partit governant UMP, i la no acceptació va ser aplaudida pels d’esquerra. Aquest text pretenia que el usuari que hagués reincidit amb la descàrrega il•legal d’audiovisuals estigues sancionat un any sense Internet i al mateix temps obligant-lo a pagar la seva connexió.
En una votació a mà alçada 15 diputats van botar a favor del text i 21 en contra, la no acceptació del text no vol dir que es suspengui la llei, és a dir, que pot tornar a ser presentada per el Govern.
diumenge, 20 de desembre del 2009
Síntesi del meu blog:
Apart d’aprendre a utilitzar el bloc i una pila de programes informàtics que la majoria desconeixíem, crec que el més important ha estat aprendre una mica més a buscar i gestionar l’ informació necessària per desenvolupar l’activitat.
Hem pogut desenvolupar-nos en l’àmbit informàtic tot tocant programes d’edició d’imatges com el Gimp, programes per realitzar presentacions com el Power Point, d’altres per fer vídeos i presentacions tipus pel•lícula amb vídeo, imatge i so com el Movie Maker, software lliure d’edició d’activitats multimèdia com el JClic, programes d’edició d’àudio com l’Audacity, etc… Però penso que el més important ha estat aprendre a gestionar-los i a col•locar-los dins del nostre blog, ja que en molts casos s’havien de penjar primer al slideshare i desprès copiar la URL per penjar-ho al nostre blog.
Puc afegir, que apart de penjar l’activitat realitzada per cadascú de nosaltres també hem agut de plantejar-la i explicar detalladament alguns dels passos seguits durant la seva realització, i d’aquesta manera sempre podem consultar algun problema.
D’altra banda el blog no només ens ha servit per explicar tot allò realitzat per la classe de TIC, sinó per portar al dia el diari del nostre seminari. Penso que això de seguir un diari i anar portant al dia totes les classe i activitats desenvolupades al seminari serveix res més que per mostrar més atenció, no faltar a classe, i ser més conscients del que estem treballant nosaltres i els nostres companys.
Un cop feta una petita síntesis del que ha estat per mi el blog, puc subratllar les dues activitats de TIC que m’han resultat més interessants.
D’una banda penso que molta gent també ha coincidit amb la meva opinió al dir que el JClic ha estat un dels programes més beneficiosos, interessants i originals que hem pogut veure durant aquest curs, ja que al principi ha costat bastant d’arrancar, puc dir que desprès s’ha fer d’allò més fàcil. Puc afegir que ha és un dels programes més profitosos i més pràctics per utilitzar desprès amb els nens en la nostra etapa docent, ja que mitjançant els jocs del JClic podem utilitzar qualsevol temàtica per desenvolupar-la i així treballar amb els nens allò que més ens interessa d’una forma fàcil i divertida.
D’altra banda podem destacar el Movie Maker com un dels programes que també m’han semblat més rellevants en aquest curs, ja que és un software molt utilitzat per editar videos mitjançant imatges i àudio. Puc dir que anteriorment havia vist vídeos d’aquests al youtube i sempre m’he preguntat quina seria la metodologia per editar-los, però ara que ho sabem m’adono de que no es gaire difícil crear-los. Aquest, com el JClic també pot resultar una eina importat per utilitzar-la amb els nens en l’etapa d’educació infantil, perquè alhora de recopilar moments i excursions podria ser una eina important.
Aquí podeu veure un exemple pràctic de l’ utilització d’aquests dos programes:
JClic i Movie Maker
Com a conclusió final puc afegir que ha estat una experiència important ja que utilitzar les
tecnologies en l’àmbit de l’educació és un pas progressista i de futur, per enfocar l’educació cap a una metodologia més experimental.
dissabte, 19 de desembre del 2009
Australia instal•larà fibra òptica en el 90% del territori:
Aquesta noticia ha estat publicada en la pàgina d’actualitat empresarial i de les noves tecnologies anomenada siliconnews.es.
Ens explica que el primer ministre d’Austràlia anomenat Kevin Rudd, havia promès en la campanya electoral de 2007 que construiria una xarxa d’alta velocitat que estigues disponible en totes les cases i empreses del país. El ministre ha començat a complir amb la seva promesa.
Kevin Rudd va anunciar el inici del treball per a instal•lar la infraestructura necessària i portar fibra òptica al 90% del territori de la nació. El cost d’aquest projecte val uns 43.000 milions de dòlars australians, és a dir, uns 23.000 milions de euros. Aquest pressupost anteriorment esmentat se n’ocupara l’estat i el sector privat. Aquesta futura xarxa serà capaç d’arribar fins als 100 Megasbits per segon, i esta prevista que estigui acabada en vuit anys. El 10% de l’altra població que es quedi sense fibra òptica, el Govern implantarà una tecnologia inalàmbrica amb velocitats de 12 Megabites per segon.
La Generalitat valenciana diu que "l'ordinador que ofereix Zapatero" pot causar danys visuals als alumnes com miopia
El conseller d'Educació de la Generalitat valenciana (Alejandro Font de Mora) ha dit que els 125 euros que dona el Govern Espanyol per a finançar la compra d'ordinadors portàtils per a alumnes dins del programa Escola 2.0, aquests no suposen el 50% del cost real i només permeten adquirir uns equips de mida petita que poden causar problemes de salut en els menors. "L'ordinador que ofereix Zapatero pot provocar danys visuals als petits, com la miopia", ha afirmat el representant de l'executiu autonòmic citant un estudi de la Fundació Oftalmològica del Mediterrani.
El conseller ha enumerat deu raons per les quals la Comunitat no se sumarà, com a mínim en esta primera edició al programa, i ha recalcat que "ha estat el Ministeri el que ha dit que no" mitjançant un escrit transmès a la Conselleria el passat 3 de desembre en el qual no acceptava les peticions del Govern autònom.
Seminari: Dimarts 15 Desembre.
En l’ultima sessió d’aquest seminari vam acabar totes les activitats pendents que ens quedaven per exposar. Vam exposar els entorns sonors, els contes i la noticia la qual va generar un ampli debat.
Va començar la Laura Cortada per explicar-nos la llegenda de Sant Jordi, que mitjançant l’ordinador portàtil com a suport material va desenvolupar-nos aquesta historia molt ven il•lustrada, però alhora una mica relentitzada.
Seguidament va ser el meu torn, i vaig començar a explicar un conte infantil el qual participava un pollet anomenat groguet com a protagonista. Aquest conte s’anomenava ‘’groguet’’, i tractava d’un pollet acabat de néixer que busca amb la ajuda d’altres animals els seus germanets desapareguts. Durant el llarg camí es troba amb animalets com una tortuga, un cocodril, una serp, un ànec, un ornitorinc, dos cignes, etc... fins que finalment troba als seus germanets acabats de néixer. Tot seguit vaig explicar un altre conte inventat per mi l’any passat en l’etapa del mòdul d’educació infantil, anomenat ‘’L’Enfadat’’.
Més tard el nostre company Eloy va explicar un conte infantil el qual es basava en el primer dia d’escola del famós personatge anomenat Teo. Aquest conte crec que és important per als nens ja que segueix una sèrie de valors, normes, hàbits i rutines que han de seguir els nens a l’escola.
Un cop acabats tots els contes, la Laura, l’Eloy i jo vam donar pas a la presentació de la noticia la qual ens va quatre pinzellades de la influencia positiva dels videojocs en l’educació dels nens, això si, tot utilitzant-los amb un cert control i ordre, i sense arribar a transformar-se en un hàbit.
Tot seguit podem llegir aquesta noticia publicada el 18 de Novembre per el diari el Pais.com.
Un uso moderado de videojuegos puede tener una influencia positiva en la educación de los niños:
Un estudio de la Universidad de Granada con 266 niños de 11 a 16 años pone en relación el juego con varios tipos de inteligencia EFE - Granada - 13/11/2009
Los videojuegos pueden llegar a tener una influencia positiva en la educación de los niños y, utilizados de forma moderada, no perjudican a su rendimiento académico, según una investigación realizada por el departamento de Didáctica de la Expresión Musical, Plástica y Corporal de la Universidad de Granada. El estudio, realizado por Ángeles Llorca Díez, analizó una muestra formada por 266 participantes con edades comprendidas entre los 11 y los 16 años, junto con sus correspondientes padres, según ha informado la Universidad de Granada.
El trabajo pretendía investigar si las actitudes de los usuarios ante los videojuegos y la forma en que los utilizan repercuten significativamente en variables cognitivas, en concreto en la inteligencia espacial, la autoeficacia y el rendimiento académico. A los menores participantes se les hizo una entrevista semiestructurada, una encuesta sobre uso y preferencias con los videojuegos, dos test de inteligencia y un inventario de autoeficacia, mientras que los padres rellenaron una encuesta sobre opinión, conocimiento y actitudes personales ante los videojuegos.
La investigación ha revelado que los varones no sólo juegan más que las chicas, sino que empiezan desde muy pequeños, resultado que podría estar relacionado con una influencia "claramente cultural". El estudio también ha apreciado que los participantes, a medida que juegan con mayor frecuencia, lo hacen más tiempo, lo que a juicio de la autora "confirma la preocupación de algunos investigadores sobre la posibilidad de que algunos videojuegos creen adicción".
También hay diferencias de género en cuanto a lo que los jóvenes exigen a los videojuegos, de modo que los varones son más rigurosos que las chicas y prefieren juegos que sean realistas e impactantes y les planteen retos que les permitan competir, e incluyan elementos gráficos y sonoros elaborados. Más de la mitad de los padres encuestados tiene una opinión desfavorable sobre los videojuegos, aunque los siguen comprando para sus hijos y no adoptan criterios de protección en el momento de adquirirlos (en el mejor de los casos, respetan la edad recomendada).
Según la investigación, la variable del rendimiento académico "no sólo se ve afectada por el uso de los videojuegos, sino que las horas de estudio y la percepción de autoeficacia se han evidenciado predictoras del éxito escolar". Casi un tercio de los adolescentes juega sólo los fines de semana, y "en realidad son pocos los que juegan a diario", según la investigación, que indica que más de un 40% de los niños juega entre una y dos horas cada vez que lo hacen y sólo un 7% lo hace durante más de tres horas. El estudio también arroja resultados como que un 40% de los encuestados tiene problemas derivados del uso de videojuegos, pero un análisis más pormenorizado establece que el mayor porcentaje corresponde a que "alguien le dice que juega demasiado", seguido de las "discusiones con los padres".
Petita conclusió de la noticia:
Pensem que amb un determinat ordre, control, i sense arribar a l’hàbit els videojocs poden ajudar a millorar moltes de les capacitats motrius i cognitives de les que ens parlaven els articles presentats a classe anteriorment. Però és molt important sempre tenir cura de l’edat, del tipus de videojoc i del temps dedicat per els nens, que apart de desenvolupar moltes capacitats positives, també en pot desenvolupar d’altres de molt negatives.
Tot seguit vaig donar pas a la presentació del meu entorn sonor, els qual vaig dividir-lo en sons escoltats a casa i sons escoltats de casa a la universitat.
Els sons escoltats a casa els he dividit en:
Sons escoltats des de que hem llevo fins que vaig a la universitat...
-El despertador a primera hora del mati.
- Els nens que van cap a l’escola.
- El so del vent.
- El soroll del riu.
- Els altres timbres dels veïns.
- La música dels veïns.
- El microones quan escalfo el dinar.
-Els cotxes i les motos que passen per davant de casa.
- El rellotge.
- L’ocell que tenim al balcó.
Sons un cop torno de Blanquerna...
-Quan truco a la porta.
-L’ascensor.
-La cuina quan el meu tiet fa el sopar.
- La televisió del menjador.
- El soroll que fa l’ordinador quan s’encén.
- Quan el meu tiet i la meva tieta discuteixen a la cuina.
-La cadena del lavabo.
-Un nen petit que viu al costat que sempre plora.
-Quan surto al balcó a fumar sento els borratxos.
-L’ambulància.
- Més cotxes.
- El rellotge de la meva habitació.
Sons escoltats des de casa fins a Blanquerna:
-Quan tanco la porta.
-Quan baixo per l’ascensor.
-La gent del bar del costat.
-Els nens que van cap a l’escola.
-Cotxes i motos.
-Els avis que estan al banc.
-El vent.
-La gent del metro.
-El soroll del metro al tancar-se les portes.
-La veu del metro que indica les parades.
-Els músics que toquen pel metro.
-Els cotxes al sortir del metro.
-La gent que passa pel carrer
Sons agradables: l’ocell del meu balcó, la música del metro, el so de l’aigua del riu…
Sons desagradables: El rellotge, el soroll del metro, la música del veí, els borratxos a la nit, els nens a les 9 del mati, el vent, l’ambulància.
Un cop vaig acabar de presentar el meu entorn sonor, l’Eloy Gaspar i la Sara Palomino van exposar els seu, tots dos ben diferents.
Valoració:
Penso que explicar un conte infantil davant de companys de classe no suposa la mateixa motivació, la mateixa llibertat expressiva i el mateix to alhora d’explicar el conte. Puc afegir que també cohibeix una mica, mentre que explicar-lo davant de nens et deixes anar d’una altra manera.
Frase de la sessió:
Tot amb un cert control i ordre pot arribar a ser positiu.
dimarts, 15 de desembre del 2009
Google Docs:
En l’ultima sessió de gestió de la informació i TIC, apart de repassar les característiques que haurien de complir tots els nostres blocs, la professora va fer-nos quatre pinzellades del programa Google Docs i vam fer una petita activitat pràctica.
Google Docs és un programa gratuït basat en web per crear documents en línea amb la possibilitat de col•laborar amb grup. Incorpora un processador de textos, una fulla de càlcul, programa de presentació bàsic i un editor de formularis destinats a enquestes.
Podem crear també documents de text, fulles de càlcul, presentacions i bases de dades des de la mateixa aplicació o enviant-los utilitzant el correu electrònic. Els arxius s’emmagatzemen en els servidors de Google. Aquests arxius emmagatzemats poden ser exportats en diversos formats estàndard o ser enviats per correu.
dilluns, 14 de desembre del 2009
Seminari: Divendres 11 desembre.
En l’ultima sessió del seminari, es van explicar un parell de contes, es van desenvolupar quatre entorns sonors vistos des de diferents punts de vista, i vam acabar la sessió debatent i comentant una sèrie de preguntes sobre la pel•lícula Billy Elliot, vista el divendres passat.
Podem començar per parlar del conte explicat per la Cristina Almazán, anomenat ‘’ la cuca de llum’’. En aquest conte s’han utilitzat petites titelles de paper com a recurs material, i bàsicament a girat entorn al desig de transformació d’aquesta cuca en diferents animals, com per exemple un grill, un centpeus, una mosca. Crec que la moralina d’aquest conte ha estat que cadascú ha de ser un mateix, sense pensar en ser una altra persona.
D’altra banda, la Irene Gras ens ha explicat un conte de les tres bessones en versió nadalenca. Aquest conte afavoreix l’aprenentatge dels colors i dels elements nadalencs.
Pel que fa als entorns sonors, la Eli ens ha presentat una activitat ben original i diferent ha la resta. Ha començat per explicar-nos tots els sorolls que sentia de dilluns a divendres, i desprès els que sentia el cap de setmana ( que segons ella n’hi havia molts més). Desprès ens ha plantejat una activitat la qual tractava d’endevinar una sèrie de sorolls que ella havia gravat des de que sortia de casa fins que arribava a l’escola.
Els sons que he pogut deduir han estat:
- Petjades.
- El vent.
- La porta.
- Una moto.
- Veus.
- Una altra moto.
- El tren.
- Persones parlant.
- Nens d’una escola.
- Els pares dels nens.
Desprès ens ha fet una exemple d’entorn sonor dins l’auditori durant un concert, i ens ha exemplificat tots aquells sorolls que es poden estalviar per tant de no molestar.
Desprès la Laura Moragas ens ha fet un entorn sonor també bastant diferent. Ens ha presentat l’entorn en un dia en que ella va anar a buscar bolets. I desprès, quan ella sap el que fan els seus nens a l’habitació depenent dels sons que percep.
Aquesta activitat han acabat per exposar-la l’Arantxa ( tot destacant els camions que sens habitualment sota de casa seva) i la Irene ( donant importància a la gran contaminació acústica produïda principalment per nosaltres mateixos).
D’altra banda hem acabat la sessió per debatre i comentar una sèrie de preguntes que fan referència a la temàtica de la pel•lícula Billy Elliot.
Podem dir que han sorgit diferents opinions sobre generes masculins i femenins, i capacitats i activitats destinades o realitzades per alguns d’aquests generes. Això ho relacionem molt amb la pel•lícula, ja que el protagonista sofreix una discriminació de gènere, ja que pel que fa a aquella època ( i encara avui dia no esta del tot normalitzat) estava mal vist que un nen participes en activitats destinades bàsicament per a nenes.
Valoració:
Penso que alguns dels entorns sonors presentats en aquesta sessió han estat molt originals i alhora diferents, ja que hem pogut escoltar nosaltres mateixos aquests sons els quals no parem mai atenció.
Pel que fa al debat de la pel•lícula, hem pogut debatre i intercanviar opinions sobre qüestions de gènere i de sexe, les quals la societat encara no té gaire clares tot i estar en els temps en que estem.
Frase de la sessió:
Gaudim actualment d’un moment de transició de valors.
dijous, 10 de desembre del 2009
Seminari: Divendres 04 Desembre.
En l’ultima sessió del seminari, vam veure la pel•lícula anomenada Billy Elliot, la qual tracta d’un jove d’11 anys que vol arribar a ser el millor en la dansa, tot i la seva situació socio-econòmica.
Fitxa tècnica:
Dirección: Stephen Daldry.
País: Reino Unido.
Año: 2000.
Duración: 110 min.
Interpretación: Julie Walters (sra. Wilkinson), Jamie Bell (Billy Elliot), Jamie Draven (Tony Elliot), Gary Lewis (padre, Jackie Elliot), Jean Heywood (abuela), Stuart Wells (Michael), Mike Elliot (George Watson), Janine Birkett (madre de Elliot), Nicola Blackwell (Debbie Wilkinson).
Guión: Lee Hall.
Producción: Greg Berman y Jonathan Finn.
Música: Stephen Warbeck.
Fotografía: Brian Tufano.
Montaje: John Wilson.
Diseño de producción: Maria Djurkovic.
Dirección artística: Adam O'Neill.
Vestuario: Stewart Meachem.
Decorados: Tatiana Lund.
Sinopsis: Al 1984, nord d’Anglaterra. Billy és un jove d’11 anys de família minera amb la peculiaritat que li atrau més el ball que el boxa. La professora de ballet de seguida veu en ell un gran talent i decideix donar-li classe d’amagat, sense que se n’adoni el seu pare ni el seu germà gran. No obstant, aquests acabaran per donar-se’n compte i obligaran al nen a allunyar-se d’aquest ‘’ambient per a nenes’’, deixant-lo a càrrec de la seva avia. Fins que finalment es donen compte de la gran habilitat de Billy en el ball.
Valoració: Penso que és un exemple de una història en que un nen lluita contra els estereotips i els prejudicis d’un poble de mentalitat molt tancada, però d’altra banda només se l’accepta i se’l respecta quan queda demostrat que té grans aptituds per allò que l’entusiasma.
Frase de la sessió: Per més que s’intenti fingir en la vida, no hi ha res més meravellós que ser autèntic, i així ser verdaderament feliç.
dilluns, 7 de desembre del 2009
Seminari: Dimarts 01 Desembre.
Presentació del Power Point o Movie Maker de la setmana d’activitats:
En l’ultima sessió del seminari vam presentar cadascú el seu recurs que englobava la setmana d’activitats tan utilitzant un Power o un Movie Maker.
La majoria de companys de la classe van utilitzar el Movie Maker, però jo personalment vaig utilitzar el Power Point perquè em resultava més fàcil expressar textualment el que hem extret de cada activitat.
Vaig utilitzar una selecció de fotografies fetes per mi durant cada activitat de la setmana i vaig expressar principalment que havia après o que havia extret de cada activitat diària, i que trobava interessant com a futur educador.
Els recursos que utilitzaven les altres companyes hem van resultar també molt interessants i més fàcils de veure ja que moltes de les opinions expressades estaven reflectides amb la veu i no textualment, també n’hi havien alguns que prescindien de veu i optaven per la música com a recurs auditiu.
Vaig trobar també molt interessant aquells que alternaven la fotografia amb el vídeo.
Valoració:
Crec que cadascú a expressat la setmana com més li a agradat. Penso que la varietat de recursos i maneres de fer depèn de l’entusiasme de cada persona, i del resultat extret al final de la setmana extraordinària d’activitats.
Frase de la sessió:
Exprimir al màxim els recursos disponibles.
dijous, 3 de desembre del 2009
Esports JClic:
Per veure l'activitat: Jclic
JClic és un entorn per a la creació, realització i avaluació d’activitats educatives multimèdia, desenvolupat en el llenguatge de programació Java.
En l’activitat pràctica d’aquest programa, el meu company ( Sergio) i jo hem triat la temàtica dels esports, destinada a nens i nenes de P5. És una temàtica fàcil de treballar, crec que dona molt joc, i és fàcil trobar imatges d’Internet. Tot hi que al principi ens ha costat molt d’esbrinar com funcionava i les possibilitats que tenia el programa, al final crec que ens en hem sortit bastant bé. Puc afegir que vam tenir la mala sort de tornar a repetir l’activitat un altre cop, perquè degut a problemes informàtics no vam aconseguir obrir el que teníem guardat.
Passos que vam seguir:
- Descarregar el programa de software lliure JClic.
- Buscar imatges d’esports a Internet.
- Fer un recull i selecció d’imatges interessants i posar-les dins el programa.
- Completar l’ informació principal del JClic.
- Triar els diferents models d’activitats possibles.
- Començar a utilitzar els models d’activitats ( puzles, sopes de lletres, relacions simples, completar frases, etc) i relacionar-ho tot utilitzant les imatges anteriorment seleccionades.
- Buscar un bon fons que defineixi la temàtica, i desenvolupar-lo en cadascuna de les activitats realitzades.
- Gravar amb la nostra veu una frase que indiqui quan ens equivoquem o quan fem correctament una activitat ( ‘’Molt bé!!!’’, ‘’Torna-ho a intentar’’).
- Finalment hem penjat amb dificultat l’activitat en el nostre bolg, tot penjant-lo abans al blink i seguint els passos indicats per la professora.
D’altra banda podem esmentar una sèrie d’objectius que volem assolir mitjançant aquesta activitat:
-Adquirir vocabulari propi de cada esport.
-Diferenciar el material utilitzat en cada esport.
-Fonamentar una sèrie de normes i valors en el joc.
-Desenvolupar l’hàbit de l’esport en els més petits.
-Repassar diferents colors.
-Desenvolupar l’assimilació i associació d’objectes.
-Participar de forma activa.
-Crear una activitat lúdica però didàctica alhora.
-Etc…
Com a valoració final puc dir que és una de les activitats més important que he après durant aquestes classes, ja que com a futur educador ens pot proporcionar una sèrie de recursos per treballar informàticament amb els nens tota mena de temàtiques de forma divertida.